torsdag 3 mars 2011

vem regerar

Jo det gör Gud


1 korintierbrevet 15:20-28
Men nu har Kristus uppstått från de döda som förstlingen av de avsomnade.
För eftersom döden kom genom en människa, så kom också genom en människa de dödas uppståndelse.
Och som i Adam alla dör, så ska också i Kristus alla göras levande.
Men var och en i sin ordning: Kristus som förstlingen, därnäst, vid kristi tillkommelse, de som hör honom till.

Därefter kommer änden, då när han överlämnar riket åt Gud och Fadern, sedan han från andevärldens alla furstar och väldigheter och makter har tagit all deras makt.
För han måste regera, "till dess han har lagt alla sina fiender under sina fötter."
Sist bland hans fiender blir också döden berövad sin makt;
för "allt har han lagt under hans fötter".
Men när det heter, att "allt är honom underlagt", då är uppenbarligen den undantagen,som har lagt allt under honom.
Och sedan allt har blivit Sonen underlagt, då ska också Sonen själv ge sig under den som har lagt allt under honom. Och så ska Gud bli allt i alla.

2 kommentarer:

 1. Hej.

  Jag har 2 små frågror till dej som jag funderat på skulle bli jätteglad om du kunde hjälpa mej med dessa och om du kan så vill jag även att Biblen ska ligga till grund för dina svar.
  Du talar om Gud och Fadern är detta samma begrepp och i så fall hur?
  Sen tänker jag på ditt textutdrag från Kor.Brev.
  Vad menas med detta?
  Och som i Adam alla dör, så ska också i Kristus alla göras levande.
  mvh rolf

  SvaraRadera
 2. Hej Roffe, jag ska svara så gott jag kan utifrån min tro och bibeln. Vill säga oxå att jag är ingen teolog el bibellärare direkt, utan en vanlig troende. Skulle rekommendera dig oxå att själv läsa hela Nya testamentet.
  Gud och Fadern är samma begrepp. Jesus talar om Gud som sin fader på många ställen i NT, t ex i Lukas kap.2 vers:48-49 där Jesus är i tolvårsåldern och Josef, Maria och Jesus varit i Jerusalem vid påskhögtiden. På hemvägen hittar inte Josef o Maria honom i sällskapet utan får gå tillbaka till J-salem och hittar honom i templet där han sitter bland lärarna.v.48-49: "När de(Josef och Maria) nu fick se honom där, förundrade de sig mycket,och hans mamma sa till honom:"Min son varför gjorde du oss detta? Se din fader(Josef) och jag har sökt efter dej med stor oro." Då sa jesus:"Varför behövde ni söka efter mig?Visste ni då inte att jag bör vara, där min Fader bor?" I kapitel 10 vers 21-22 i Lukas säger Jesus som vuxen: "Jag prisar dej, Fader du som är himmelens och jordens Herre, för att du väl dolt detta för de visa och kloka, men uppenbarat det för de enfaldiga. Ja Fader, så har varit ditt behag. Allt har av min Fader blivit förtrott åt mig. Och ingen känner vem Sonen är utom Fadern, inte heller vem Fadern är , utom Sonen och den för vilken Sonen vill göra honom känd." Och många andra ställen talar han om Gud som sin fader.

  bibelordet från kor. brevet "och som i Adam alla dör, så ska också i Kristus alla göras levande" är inte så lätt o förklara enkelt, men jag försöker.Enligt bibelns skapelseberättelse så levde Adam o Eva i edens lustgård innan syndafallet och där fanns ingen åldrande och död. Men som du säkert har hört så åt Adam o Eva av kunskapens träd som Gud förbjudit.
  I 1 mosebok 2:16 säger Gud till Adam:"Av alla andra träd i lustgården må du äta fritt, men av kunskapens träd på gott och ont ska du inte äta, för när du äter av det, ska du döden dö." Och nu åt de av det ändå och i och med det kom döden och åldrandet in i skapelsen(enligt min tro).Och det är det som aposteln Paulus (som skrev korintierbrevet) syftar på när han säger att "i Adam alla dör", efter Adam så föds alla in i den fallna skapelsen där åldrande och död ingår. Kristus som enligt bibeln inte bara var en vanlig människa utan född av Gud(därför kallade han Gud för sin Far). I och med att han inte är född bara som vanlig människa utan också är gudomlig så är han enligt bibeln den som kan frälsa mänskligheten från det fallna tillståndet. Han kallas bland annat livets furste i apostlagärningarna 3:15. Han säger också om sig själv i Johannes kap. 11:25"Jag är uppståndelsen och livet, den som tror på mig ska leva om han än dör."
  I Johannes kap.5 vers 25-27 säger Jesus:"Sannerligen, sannerligen säger jag er;Den stund kommer, ja den är redan inne(jesus uppväckte döda)då de döda ska höra Guds sons röst, och de som hör den ska bli levande. För som Fadern(Gud)har liv i sig själv, så har han också givit åt Sonen(Jesus) att ha liv i sig själv.
  Det här var ett försök att utifrån bibeln förklara.
  Det bästa är ändå att själv läsa nya testamentet i sin helhet.
  mvh Emmy

  SvaraRadera