onsdag 1 september 2010

forntida skatter



Jag tycker det är intressant med platsers historia och har intresserat mej lite för Afganistan och staden Balkh i Baktrien. Mest för att jag upptäckte efter lite sökande att den trakten är så historiskt rik.
Den bild jag haft av Afganistan hittills är den att det är ett bergigt ogästvänligt kargt landskap med långskäggiga talibaner och burkaklädda förtryckta kvinnor. Knarkodling, fattigdom och utländska militära styrkor. Det är ungefär min bild av landet och det är ju den bilden man ser i media, och den stämmer kanske med dagens Afganistan...


Delegationen från Baktrien överlämnar en tribut

Men i forntiden var Baktrien en rik och välmående trakt längs sidenvägen, där iranska, indiska, centralasiatiska, kinesiska, grekiska, romerska och nomadkulturer möttes på slätterna och i staden Balkh. Balkh som var en smältdegel av dessa olika kulturer och som araberna kallade "städernas moder" och konstnärliga och kulturella stilar blandades där.Flera av de persiska poeterna hade sitt ursprung eller bodde i Balkhområdet.


Till staden Balkh kom också Zoroaster som grundade en ny religion och där ska han ha hållit sina första predikningar.Han var inte född där men bosatte sig där då hans religion inte mottogs särskilt bra i hans hemstad.Han bodde sedan i Balkh och dog också där. Kungen i staden Vishtaspa och hans drottning tog till sig zoroastrism och gjorde det till huvudreligion, sedan spreds religionen i hela det persiska riket genom kungarna. Zoroasters lära nådde även Medelhavsområdet, där filosoferna Herakleitus, Platon och Aristoteles sannolikt influerades av hans tankar.
Zoroasters tankar har influerat människor och kultur ända in i vår tid. Nietche intresserade sig t ex för zoroasters tankar och skrev "så talade Zarathustra".
Nietche som också blev en viktig inspiration till nazismen och fascismen.


Kung Kores
Baktrien låg under det persiska riket efter det att den persiske kungen Cyrus II(Kores) erövrat det.
Cyrus II (Kores) som för övrigt var den kung som tillät judarna att efter fångenskapen i Babylon att återvända till Jerusalem för att återuppbygga templet.

I 2 krönikerboken 38:22-23 omskrivs Kores (Cyrus II):
Men i den persiske konungen Kores första regeringsår uppväckte Herren - för att Herrens ord skulle fullbordas - den persiske konungen Kores ande, så att denne lät utropa över hela sitt rike och tillika skriftligen kungöra följande:
"Så säger Kores, konungen i Persien: Alla riken på jorden har Herren, himmelens Gud, givit mig; och han har anbefallt mig att bygga honom ett hus i Jerusalem i Juda. Vemhelst nu bland er, som tillhör hans folk, med honom vare Herren, hans Gud, och han drage ditupp."


bild som ska föreställa Cyrus den store(Kores)

Det är omdiskuterat men Cyrus den store(Kores) var troligen anhängare av zoroastrism. Mary Boyce som är en auktoriet på zoroastrism argumenterar för det och pekar på eldsaltare och att mausoleumet i Pasargadae (där han ligger begravd) visar på utövande av zoroastrism. Hon citerar även grekiska texter som bevis för att zoroastriska präster hade höga positioner i Cyrus II:s råd.




/>http://www.nationalgeographic.com/mission/afghanistan-treasures/



/>källor:
McKay-A history of worldsocietes/
www.cais-soas.com/CAIS/History/hakhameneshian/Cyrus-the-great/cyrus_the_great.htm/
http://www.summagallicana.it/lessico/z/Zarathustra.htm#Zoroaster
www.wikipedia.com/
bilder från wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar