söndag 28 mars 2010

Ansgar


Läste igår om Ansgar som kallas nordens apostel, på halsalls medieviel sourcebook
på internet, där man lagt ut historiska skrifter bl a Rimberts Vita ansgari.. Om det är delar av skriften eller hela det vet jag inte. Jag läste introduktionen om vem Ansgar var och han beskrevs som en apostel i Paulus anda som var bedjande, fastande och vakande i gemenskap med Herren. Han ville ej ta emot försörjning från dem han predikade för utan arbetade med sina händer. Det beskrivs ibland av historiker att berättelsen om Ansgar troligen är en förskönad bild för att ge ära och heder till Hamburgstiftet där Ansgar verkade. Men jag väljer att tro att han var en verklig apostel som levde i nära gemenskap med Herren, tror inte han och hans medarbetare skulle fått något större inflytande med sin tro om de inte haftt verkligt liv från himlen att komma med, utan bara fina materiella gåvor till hednahövdingarna.
Han ska ha haft drömmar och visioner från Herren redan från det han var barn, men de ville han ej tala om offentligt utan det var mest de som stod honom nära som han delade det med. Men det finns beskrivet att han blivit upptagen inför Herrens tron och där hade han han fått orden "Gå och kom tillbaka med martyrkronan på huvudet". Nu blev han visst aldrig martyr i den mening som vi menar,men Herrens definition av martyrskap kanske inte helt stämmer överens med människans uppfattning. Ansgar gav ju iallafall sitt liv för att ge den kristna tron till Sverige och Danmark. Jag tror att han är en av alla himmelska vittnen i skyn som det talas om i nya testamentet och han följer nog särskilt Sverige och norden eftersom han var en av de första apostlarna som kom och grundade den kristna tron här.
Lägger in en länk här till hallsalls medieval sourcebooks http://www.fordham.edu/halsall/basis/anskar.html för den som vill och orkar läsa mer om Ansgar på engelska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar