söndag 28 mars 2010

Ansgar


Läste igår om Ansgar som kallas nordens apostel, på halsalls medieviel sourcebook
på internet, där man lagt ut historiska skrifter bl a Rimberts Vita ansgari.. Om det är delar av skriften eller hela det vet jag inte. Jag läste introduktionen om vem Ansgar var och han beskrevs som en apostel i Paulus anda som var bedjande, fastande och vakande i gemenskap med Herren. Han ville ej ta emot försörjning från dem han predikade för utan arbetade med sina händer. Det beskrivs ibland av historiker att berättelsen om Ansgar troligen är en förskönad bild för att ge ära och heder till Hamburgstiftet där Ansgar verkade. Men jag väljer att tro att han var en verklig apostel som levde i nära gemenskap med Herren, tror inte han och hans medarbetare skulle fått något större inflytande med sin tro om de inte haftt verkligt liv från himlen att komma med, utan bara fina materiella gåvor till hednahövdingarna.
Han ska ha haft drömmar och visioner från Herren redan från det han var barn, men de ville han ej tala om offentligt utan det var mest de som stod honom nära som han delade det med. Men det finns beskrivet att han blivit upptagen inför Herrens tron och där hade han han fått orden "Gå och kom tillbaka med martyrkronan på huvudet". Nu blev han visst aldrig martyr i den mening som vi menar,men Herrens definition av martyrskap kanske inte helt stämmer överens med människans uppfattning. Ansgar gav ju iallafall sitt liv för att ge den kristna tron till Sverige och Danmark. Jag tror att han är en av alla himmelska vittnen i skyn som det talas om i nya testamentet och han följer nog särskilt Sverige och norden eftersom han var en av de första apostlarna som kom och grundade den kristna tron här.
Lägger in en länk här till hallsalls medieval sourcebooks http://www.fordham.edu/halsall/basis/anskar.html för den som vill och orkar läsa mer om Ansgar på engelska.

lördag 27 mars 2010




Hittat en sida i Jerusalem post där man kan lära sig hebreiska online.

Dagens ord var bland annat :

Shivat tsiyon= return to Zion, återvänd till sion

xalom = dream, dröm

tikva = hope, hopp



http://www.youtube.com/watch?v=LNy88yjX2K4

Hanan Yovel, en judisk man och orkester sjunger psalm 126 på hebreiska, jag förstår inte språket men det är vackert och jag känner ett flöde av frid när jag lyssnar på det.


psaltaren 126
Tåreutsäde och glädjeskörd
en vallfartssång
När HERREN åter upprättade Sion,
då var vi som drömmande.
Då blev vår mun uppfylld av skratt
och vår tunga med jubel;
då sa man bland hedningarna:
"HERREN har gjort stora ting med dem."
Ja, HERREN hade gjort stora ting med oss;
däröver var vi glada.
HERRE upprätta oss igen, såsom du återför
bäckarna i Sydlandet.
De som sår med tårar ska skörda med jubel.
De gå åstad gråtande och bär sitt utsäde;
de kommer åter med jubel och bär sina kärvar.

Lyssna på samma psalm 126 tåreutsäde och glädjeskörd, i annan svensk översättning från voxbiblias hemsida http://voxbiblia.se/player/s/3414/segmentId.mp3

söndag 14 mars 2010

Blir glad över att Sverige erkänner massakrer på bl a armenier som skedde i Turkiet 1915 som folkmord. Varför skulle man inte erkänna det som som seriösa historiker är överens om, nämligen att det var ett folkmord. Lyssnade på en intervju i p1 med en välkänd historiker Christian Gerner som specialiserat sig på öst och mellaneuropa. Han sa att alla seriösa historieforskare är överens om att det var ett folkmord, så varför skulle inte det erkännas officiellt i Sverige! Det var väl inte en dag för tidigt. Om Turkiet vägrar erkänna och sätter folk i fängelse som vågar säga det i Turkiet (tänker t ex på Orhan Pamuk som blev åtalad för att han skrivit om det) så ska väl inte Sverige eller andra västländer stödja en sån förnekelsepolitik.
Vi riskerar ju inte åtal så i Sverige kan vi offentligt erkänna det som historikerna är överens om, att det var ett folkmord.

tisdag 9 mars 2010


I dagens tidningen Dagen finns en liten notis om att det bildats ett kors
på elimkapellets tak i Bräcke. Det bildades när en del av snön rasade från taket.
En liten hälsning från Gud!
Jag kollade vad ortnamnet Bräcke betyder och läste att
på fornsvenska betyder brekke detsamma som bro. Den ursprungliga byn låg mellan två bäckar med varsin bro över bäckarna så förmodligen kommer namnet Bräcke från forntidsvenska för bro.
Kristi kors är bron mellan himmel och jord!
http://ltz.se/vader/1.1867579-en-halsning-fran-gud

lördag 6 mars 2010


Min söta lilla katt väntar på maten.

Jag slölyssnade på p1-programmet stil i dag och då pratade de bl a om röda mattan och vad den betyder. Den används ju vid t ex oscarsgalan m.m.Det är tydligen en väldigt gammal sed som härstammar från antiken. Röda mattan användes i heliga sammanhang och representerade blodet. I videon här talar Chuck Pierce om att Gud rullat ut röda mattan och vill att vi ska gå på den. Tyckte det lät lite konstigt när jag hörde det först, men nu när jag fått veta att röda mattan representerar blodet förstår jag.Jesus säger ju att vi ska ta del av hans blod,därför att hans blod är det nya förbundet i vilket jag som troende kristen lever i och ska leva av.

fredag 5 mars 2010



En dikt som jag skrivit utifrån en dröm jag hade.

Snart
En flod av vitsippor flödar som en vårbäck,
som ett vattenfall
ner mot jättemaskrosbladen
som stadigt vilar på vattnet
Vi kramar varandras händer med tjocka rosa vantar på
tittar på varandra och ler lite stelfruset hoppfullt mot varandra.
Snart

En stursk marskatt som nyss hoppat på och bråkat med en annan katt.

Ett tjugotal fartyg som sitter fast i isen i Östersjön och tak som ger vika för snötyngden. Vintern behåller sitt grepp! Men solen värmde riktigt skönt när jag var ute en sväng idag, och snöskottarna som röjer från hyreshustaken i området, verkade glada och skämtade och skrattade. Hör lite fler småfåglar som kvittrar när man är ute nu och det är skönt, lite uppmuntrande.

torsdag 4 mars 2010


Gud kom med din eld, din överflödande kärlek och bränn bort synd och orenhet, självliv och egoism allt det som ej är behagligt för dej .Så att vi kan vara bärare av din eld, din överflödande kärlek ut till andra.I Jesu namn Amen